Projekt nr 2 – Dom dla Wiktora Łabęskiego i jego matki w miejscowości Tańsza – Fundacja Renovo

Projekt nr 2 – Dom dla Wiktora Łabęskiego i jego matki w miejscowości Tańsza

Sytuacja rodziny

Wiktor Łabęski ma 57 lat, jest synem przesiedlonych do Kazachstanu w II połowie lat 30-tych XX w. Polaków. Wiktor jest bezrobotny, pracował jako taksówkarz, ale obecnie nie posiada samochodu, którym mógłby zapracować na utrzymanie domu. Wiktor mieszka w domu z gliny wraz z niewidomą matką, oraz siostrą z synem. Z uwagi na chorobę oraz podeszły wiek matka większość czasu spędza w łóżku. Wiktor utrzymuje dom z renty chorobowej matki.

Dom rodziny

Wiktor z rodziną żyją w starym domu z gliny. Wiktor dba o porządek w domu, jednak dom ma poważne ograniczenia generujące liczne problemy, z którymi musi borykać się rodzina: dom nie ma doprowadzonej wody, przez co brakuje w nim łazienki. Powoduje to liczne niedogodności zwłaszcza dla niewidomej i niedołężnej matki, którą zajmuje się Wiktor.

Planowane prace w ramach projektu

W pierwszej kolejności, celem podniesienia standardu sanitarnego rodziny, planowane jest podprowadzenie do domu wodociągu. W drugiej kolejności: dofinansowanie inicjatywy zakupu nowego domu. Rodzina pana Wiktora zbiera pieniądze na nowy, większy dom, który pozwoli na pomieszczenie matki i siostry wraz z synem. Mimo, że uzbierana została więcej niż połowa funduszy, do realizacji celu potrzebne jest nasze wsparcie finansowe.

Szacowane koszta:

Plan minimalny

• podłączenie wodociągu: 1500 zł.

Plan optymalny

• dofinansowanie Wiktora w jego celu jakim jest zakup nowego większego domu dla niego i matki: 11000 zł.

Wpłać na konto fundacji i pomóż nam pomagać:

Numer konta: 47 8811 0006 0000 0049 4670 0001

Skorzystaj z płatności ON-LINE