Karaganda Kościół Maryi Matki Kościoła – Fundacja Renovo

Karaganda Kościół Maryi Matki Kościoła

Ogromna pomoc przy organizacji projektów w Kazachstanie i otwarte serca Księży Marianów opiekujących się Kościołem Maryi Matki Kościoła w Karagandzie, nie mogły zostać przez nas niezauważone.  Kościół w Karagandzie stanowi ostoje spokoju i wspólnoty dla blisko 500 parafian. Łączy on lokalną ludność i daje im miejsce do wytchnienia oraz zadumy. Niedzielne msze odprawiane są tu w języku polskim oraz rosyjskim. Ponadto przy Kościele działa Oratorium „Dobrego Pasterza”, gdzie dziennie przychodzi nawet do kilkudziesięciu dzieci. Niejednokrotnie jest to jedyne miejsce gdzie mogą oni znaleźć dobre słowo, naukę i ciepły posiłek.

Budowa Kościoła zaczęła się na koniec lat 90, a został on oddany do użytkowania w  2001 roku. Od tego czasu nie był on odnawiany, a czas odcisnął na nim swoje piętno. W 2018 roku Księża zaczęli zbierać pieniądze na pierwszy remont Kościoła. Pomimo powszechnie panującej biedy część środków potrzebnych na remont udało się zebrać dzięki ofiarom składanym przez parafian. Fundacja Renovo przekazała brakującą kwotę, co sprawiło że w ciągu miesiąca Kościół został odnowiony, zagipsowano dziury, pomalowano cały środek i wymieniono uszczelki w oknach.

FOTO RELACJA